top of page

Wat is een schimmelnagel?

Schimmelnagels (onychomycose) kunt u herkennen aan een bruine of gele verkleuring die ontstaat aan de zijkanten van uw nagel. Meestal begint het bij de nagel van de grote of kleine teen. In sommige situaties kunnen schimmelnagels worden behandeld. Houd er alleen wel rekening mee dat dit 9 tot 12 maanden kan duren en u thuis dagelijks de nagel moet behandelen.

Symptomen schimmelnagel

Schimmels vertonen zich meestal het eerst onder de nagels van uw grote teen of juist uw kleine teen. Deze tenen staan namelijk het meest onder druk in uw schoenen. U kunt een schimmelnagel herkennen aan een bruine of gele verkleuring aan de zijkanten en bovenkant van uw nagel. De lengtegroei van de nagel is geremd en daardoor kan de dikte van de nagel toenemen. Soms is de verkleurde nagel erg brokkelig of zit deze los. Wilt u zeker weten of er sprake is van een schimmelinfectie? Laat dan een biopt van uw nagel afnemen. Bij een biopt knipt de pedicure of medisch pedicure een klein stukje van uw aangetaste nagel en stuurt dit op naar een laboratorium. Omdat er tientallen andere redenen kunnen zijn waarom uw nagel verkleurt of verdikt, is onderzoek op aanwezigheid van schimmelsporen belangrijk. Een schimmelnagel wordt in de medische wereld onychomycose genoemd, maar is in de volksmond ook bekend als kalknagel. Een kalknagel is echter geen schimmelnagel.

Oorzaken schimmelnagel

In Nederland heeft naar schatting circa 26% van de bevolking een schimmelinfectie aan de nagels. Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op schimmelnagels. De kans neemt toe naarmate u ouder wordt. Ook personen met een verminderde weerstand (mensen met diabetes mellitus of mensen die chemotherapie ondergaan) hebben een grotere kans op schimmelnagels. Als u last heeft van een schimmelinfectie op de huid van uw voeten is het risico op een schimmelinfectie onder uw nagels ook groter. Een verdikte nagel kan druk veroorzaken op uw huid, met pijnklachten tot gevolg.  

Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een goede afweer tegen schimmels. Is er echter sprake van een beschadiging van de nagel, dan is de kans op een schimmelinfectie ook groter. Als de verbinding tussen de nagelplaat en het nagelbed is verbroken, hebben schimmelsporen de ruimte om te kunnen uitbreiden. Schimmels gedijen goed in een vochtige omgeving. De vochtige nagelplaat is daardoor een aantrekkelijke plek. Sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus eenvoudig mee in contact. Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen, hotels en sauna’s kunt u een schimmelinfectie oplopen. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Maar u kunt ook een schimmelinfectie oplopen als u in een schoenenwinkel nieuwe schoenen past zonder uw eigen kousen te dragen.

Als u zelf een schimmelinfectie heeft opgelopen dan bent u een bron voor nieuwe infecties. Iemand met een schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden die heel lang besmettelijk blijven.

Wat kunt u zelf doen?

Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne.

U kunt het volgende doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:

 • was uw voeten dagelijks, liefst zonder zeep

 • droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen. Een absorberende tissue is hierbij handig

 • draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal zoals wol of katoen

 • vermijd zoveel mogelijk het dragen van synthetische kousen of panty’s

 • trek elke dag schone sokken aan

 • kies bij voorkeur voor schoenen van echt leer

 • pas nooit met blote voeten nieuwe schoenen in een schoenenwinkel

 • wissel regelmatig van schoenen en draag schoenen niet te lang achter elkaar

 • draag altijd slippers in openbare ruimtes als kleedkamers, douches (hotels) of sauna’s

Image by Jan Romero

Schimmelnagel behandelen:

Een schimmelnagel (onychomycose) geneest vrijwel nooit vanzelf. Onychomycose is een hardnekkige schimmel en niet makkelijk te behandelen. Is de nagel door schimmel geïnfecteerd, dan kan de infectie zich langzaam uitbreiden. Met als mogelijk gevolg dat alle nagels van uw tenen worden aangetast. Een vergevorderde schimmelaandoening is zeer moeilijk lokaal te bestrijden en in die situatie is orale medicatie beter van toepassing (indien de huisarts deze medicatie kan en wil voorschrijven).  

Nieuw zijn de behandelingen met de laser of PACT therapie. Echter, ook als de behandeling wordt gestart met een orale medicatie, laser of PACT dan dient u eveneens dagelijks de nagels en maandelijks de schoenen te behandelen met een lokaal middel.

De behandeling van schimmelnagels is een langdurig traject en kan op verschillende manieren worden uitgevoerd:​

 • orale medicatie die is voorgeschreven door de huisarts of dermatoloog in combinatie met een lokaal anti-schimmelmiddel. (Deze medicatie kunnen bijwerkingen hebben.​​​ Bij mensen met bepaalde ziektes, aandoeningen of een verminderde weerstand zal de huisarts deze medicatie liever niet voorschrijven).

 • een lokaal anti-schimmelmiddel.

 • laserbehandelingen in combinatie met een lokaal anti-schimmelmiddel.

 • PACT therapie in combinatie met lokaal anti-schimmelmiddel.

 

Daarnaast hebben ook uw schoenen een behandeling nodig, in de vorm van een spray of poeder met schimmeldodende bestanddelen. De preventie van uw schoenen is heel belangrijk aangezien de sporen zich nestelen in de randen van schoenen en hier wel jaren kunnen overleven. De (medisch) pedicure kan uw verdikte nagels dunner frezen waardoor aangetaste delen worden verwijderd.

Het behandelplan zal per cliënt - al naar gelang het stadium van de onychomycose - verschillend zijn. Het beste product bestaat helaas niet. Van geen enkel lokaal product, noch de laser of de PACT is wetenschappelijk bewezen dat ze de onychomycose volledig bestrijden. Dat wil niet zeggen dat u geen goed resultaat zou kunnen behalen met een lokale antimycotica. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs voor dat de schimmel op de lange termijn weg zal blijven.

Ik bied in mijn (medisch) pedicure praktijk zelf geen behandeling aan in de vorm van PACT therapie of laser.

U kunt in mijn praktijk een lokaal anti- schimmelmiddel kopen in de vorm van een spray. 

 

Lokale antimycotica kunnen miconazol bevatten. Het is bekend dat miconazol een negatief effect heeft op de werking van antistollingsmiddelen. 

 

Tekst schimmelnagels: Bron ProVoet

bottom of page