top of page

TIPS VOOR UW VOETEN

Gezonde Voeten

Om uw voeten in conditie te houden hebben ze regelmatig extra aandacht nodig. Deze voetverzorging is in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen luxe die overbodig is. Er zijn genoeg redenen te bedenken om extra aandacht aan uw voeten te besteden. Bijvoorbeeld ter voorkoming van pijnlijke problemen, ter ontspanning, voor uiterlijke verzorging, bij veel sporten, een staand beroep of om medische redenen.

Lichaamsbewustzijn

Wat kunt u zelf aan voetverzorging doen?

  • Was uw voeten iedere dag. Liefst zonder zeep.

  • Droog uw voeten goed af. Vergeet ook niet om tussen de tenen goed af te drogen.

  • Knip teennagels recht af. Knip geen hoekjes af (dit voorkomt ingroei). Knip nagels niet te kort.

  • Let bij het kopen van schoenen op dat de tenen voldoende ruimte hebben. Koop schoenen van leer.

  • Draag kousen of sokken zonder naden.

  • Draag sokken van katoen of wol. Deze materialen zijn absorberend.

  • Trek iedere dag schone sokken aan.

  • Gebruik dagelijks een verzorgende voetcrème afgestemd op uw huidtype. Dit zorgt ervoor dat uw huid van uw voeten soepel en in conditie blijft.

  • Bezoek met regelmaat de pedicure.

Bron: ProVoet

Juiste moment om schoenen te kopen

Volgens onderzoek kunt u het beste in de namiddag uw schoenen kopen. In de loop van de dag kunnen uw voeten een beetje opzwellen dus dan is de (na)middag een goed tijdstip om ze te passen.

Laat uw voeten iedere keer dat u schoenen past opmeten en laat ze opmeten als u staat. Let er op dat u de schoenen aan allebei uw voeten past. Veel mensen hebben namelijk een voet die langer is dan de andere. Wanneer dat het geval is, koop de schoenen dan op maat van de grootste voet.

Blaren niet doorprikken

Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Maak ze niet kapot, maar plak er een pleister over en laat deze zitten tot de blaar er op natuurlijke wijze vanaf valt in bad of in de douche. Was het gebied waar de blaar zat dan goed schoon, gebruik zo nodig wat ontsmettend middel. Bedek de huid vervolgens met een steriel verband.

Voeten die jeuken en een brandend gevoel?

De meest voorkomende oorzaak van jeukende en brandende voeten is een schimmelinfectie. Dit is makkelijke te verhelpen door middel van medicatie. Ga hiervoor dus naar uw huisarts. Laat u dit onbehandeld dan kan deze infectie leiden tot grote voetproblemen.

Voetlotions

In de voetlotions die in de zomer gebruikt worden zit vaak menthol. Dit houdt de voeten namelijk lekker koel. Nadeel van deze lotions is dat uw huid er erg droog van kan worden. Gebruik daarom in de winter een lotion waar petroleum of glycerine in zit. Dit zorgt ervoor dat uw voeten lekker zacht worden.

bottom of page