VOETEN TIPS

Gezonde Voeten

Om uw voeten in conditie te houden hebben ze regelmatig extra aandacht nodig. Deze voetverzorging is in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen luxe die overbodig is. Er zijn genoeg redenen te bedenken om extra aandacht aan uw voeten te besteden. Bijvoorbeeld ter voorkoming van pijnlijke problemen, ter ontspanning, voor uiterlijke verzorging, bij veel sporten, een staand beroep of om medische redenen.

Wat kunt u zelf aan voetverzorging doen?

 • Was uw voeten iedere dag. Liefst zonder zeep.

 • Droog uw voeten goed af. Vergeet ook niet om tussen de tenen goed af te drogen.

 • Knip teennagels recht af. Knip geen hoekjes af (dit voorkomt ingroei). Knip nagels niet te kort.

 • Let bij het kopen van schoenen op dat de tenen voldoende ruimte hebben. Koop schoenen van leer.

 • Draag kousen of sokken zonder naden.

 • Draag sokken van katoen of wol. Deze materialen zijn absorberend.

 • Trek iedere dag schone sokken aan.

 • Gebruik dagelijks een verzorgende voetcrème afgestemd op uw huidtype. Dit zorgt ervoor dat uw huid van uw voeten soepel en in conditie blijft.

 • Bezoek met regelmaat de pedicure.

Bron: ProVoet

Juiste moment om schoenen te kopen

Volgens onderzoek kunt u het beste in de namiddag uw schoenen kopen. In de loop van de dag kunnen uw voeten een beetje opzwellen dus dan is de (na)middag een goed tijdstip om ze te passen.

Laat uw voeten iedere keer dat u schoenen past opmeten en laat ze opmeten als u staat. Let er op dat u de schoenen aan allebei uw voeten past. Veel mensen hebben namelijk een voet die langer is dan de andere. Wanneer dat het geval is, koop de schoenen dan op maat van de grootste voet.

Blaren niet doorprikken!

Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Maak ze niet kapot, maar plak er een pleister over en laat deze zitten tot de blaar er op natuurlijke wijze vanaf valt in bad of in de douche. Was het gebied waar de blaar zat dan goed schoon, gebruik zo nodig wat ontsmettend middel. Bedek de huid vervolgens met een steriel verband.

Voeten die jeuken en een brandend gevoel?

De meest voorkomende oorzaak van jeukende en brandende voeten is een schimmelinfectie. Dit is makkelijke te verhelpen door middel van medicatie. Ga hiervoor dus naar uw huisarts. Laat u dit onbehandeld dan kan deze infectie leiden tot grote voetproblemen.

Voetlotions

In de voetlotions die in de zomer gebruikt worden zit vaak menthol. Dit houdt de voeten namelijk lekker koel. Nadeel van deze lotions is dat uw huid er erg droog van kan worden. Gebruik daarom in de winter een lotion waar petroleum of glycerine in zit. Dit zorgt ervoor dat uw voeten lekker zacht worden.

Schimmelnagels

Wat is een schimmelnagel?

Schimmelnagels (onychomyycose) kunt u herkennen aan een bruine of gele verkleuring die ontstaat aan de zijkanten van uw nagel. Meestal begint het bij de nagel van de grote of kleine teen. In sommige situaties kunnen schimmelnagels worden behandeld. Houd er alleen wel rekening mee dat dit 9 tot 12 maanden kan duren en u thuis dagelijks de nagel moet behandelen.

Beschrijving schimmelnagel

“Een ontsierende aandoening, soms pijnlijk. Maar ach, eigenlijk valt er best mee te leven”.  Zo denken de meeste mensen over schimmelnagels, maar wist u dat een schimmelnagel in sommige situaties goed te behandelen is?

Symptomen schimmelnagel

Schimmels vertonen zich meestal het eerst onder de nagels van uw grote teen of juist uw kleine teen. Deze tenen staan namelijk het meest onder druk in uw schoenen. U kunt een schimmelnagel herkennen aan een bruine of gele verkleuring aan de zijkanten en bovenkant van uw nagel. De lengtegroei van de nagel is geremd en daardoor kan de dikte van de nagel toenemen. Soms is de verkleurde nagel erg brokkelig of zit deze los.

Wilt u zeker weten of er sprake is van een schimmelinfectie? Laat dan een biopt van uw nagel afnemen. Bij een biopt knipt de pedicure of medisch pedicure een klein stukje van uw aangetaste nagel en onderzoekt dit of stuurt dit op naar een laboratorium. Omdat er tientallen andere redenen kunnen zijn waarom uw nagel verkleurt of verdikt, is onderzoek op aanwezigheid van schimmelsporen belangrijk.

Een schimmelnagel wordt in de medische wereld onychomycose genoemd, maar is in de volksmond ook bekend als kalknagel.

Een kalknagel is echter geen schimmelnagel.

Oorzaken schimmelnagel

In Nederland heeft naar schatting circa 26% van de bevolking een schimmelinfectie aan de nagels. Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op schimmelnagels. De kans neemt toe naarmate u ouder wordt. Ook personen met een verminderde weerstand (mensen met diabetes mellitus of mensen die chemotherapie ondergaan) hebben een grotere kans op schimmelnagels. Als u last heeft van een schimmelinfectie op de huid van uw voeten is het risico op een schimmelinfectie onder uw nagels ook groter. Een verdikte nagel kan druk veroorzaken op uw huid, met pijnklachten tot gevolg.  

Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een goede afweer tegen schimmels. Is er echter sprake van een beschadiging van de nagel, dan is de kans op een schimmelinfectie ook groter. Als de verbinding tussen de nagelplaat en het nagelbed is verbroken, hebben schimmelsporen de ruimte om te kunnen uitbreiden. Schimmels gedijen goed in een vochtige omgeving. De vochtige nagelplaat is daardoor een aantrekkelijke plek. Sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus eenvoudig mee in contact.

Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen, hotels en sauna’s kunt u een schimmelinfectie oplopen. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Maar u kunt ook een schimmelinfectie oplopen als u in een schoenenwinkel nieuwe schoenen past zonder uw eigen kousen te dragen.

Als u zelf een schimmelinfectie heeft opgelopen dan bent u een bron voor nieuwe infecties. Iemand met een schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden die heel lang besmettelijk blijven.

Wat kunt u zelf doen?

Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne. U kunt het volgende doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:

 • was uw voeten dagelijks, liefst zonder zeep

 • droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen. Een absorberende tissue is hierbij handig

 • draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal zoals wol of katoen

 • vermijd zoveel mogelijk het dragen van synthetische kousen of panty’s

 • trek elke dag schone sokken aan

 • kies bij voorkeur voor schoenen van echt leer

 • pas nooit met blote voeten nieuwe schoenen in een schoenenwinkel

 • wissel regelmatig van schoenen en draag schoenen niet te lang achter elkaar

 • draag altijd slippers in openbare ruimtes als kleedkamers, douches (hotels) of sauna’s

 

Schimmelnagel behandelen:

Een schimmelnagel geneest vrijwel nooit vanzelf. Is de nagel door schimmel geïnfecteerd, dan kan de infectie zich langzaam uitbreiden. Met als mogelijk gevolg dat alle nagels van uw tenen worden aangetast.

De behandeling van schimmelnagels is een langdurig traject en kan op verschillende manieren worden uitgevoerd:

 • orale medicatie die is voorgeschreven door de huisarts of dermatoloog in combinatie met een lokaal anti-schimmelmiddel. (Deze medicatie kunnen bijwerkingen hebben.​​​ Bij mensen met bepaalde ziektes, aandoeningen of een verminderde weerstand zal de huisarts deze medicatie liever niet voorschrijven).

 • een lokaal anti-schimmelmiddel. Middelen met miconazole en terbinafine zijn in Nederland alleen op recept verkrijgbaar. (Andere middelen zijn op de vrije markt verkrijgbaar en bevatten natuurlijke bestanddelen)

 • laserbehandelingen in combinatie met een lokaal anti-schimmelmiddel

 • PACT therapie in combinatie met lokaal anti-schimmelmiddel

 • pakkingen in combinatie met een lokaal anti-schimmelmiddel

 

Daarnaast hebben ook uw schoenen een behandeling nodig, in de vorm van een spray of poeder met schimmeldodende bestanddelen. Een bij ProVoet aangesloten pedicure of medisch pedicure kan uw verdikte nagels dunner frezen, waardoor alle aangetaste delen worden verwijderd. Houd er rekening mee dat het 9 tot 12 maanden kan duren voordat de schimmel uit uw nagels is verdwenen. 

 

Heeft u risicovoeten (o.a. diabetes of reuma)? Maakt u dan voor de behandeling van uw schimmelnagels een afspraak met de medisch pedicure.

Tekst schimmelnagels: Bron ProVoet

2020 PEDICURE IN DE MUREN